Wrażliwość zębów na zimno i ciepło najczęściej zauważamy w czasie picia zimnych i gorących napojów albo podczas deseru np. lodów i kawy. W takich sytuacjach dolegliwość daje o sobie znać dokuczliwym bólem. Z reguły powodem nadwrażliwości są otwarte zębowe szyjki. To oznacza kontakt pożywienia z zębinowymi kanalikami, które prowadzą do porządnie unerwionej miazgi zęba.
Zazwyczaj odkrycie szyjek zębowych następuje na skutek osuwania się dziąseł albo starcia szkliwa. Zarówno dziąsła, a także szkliwo mają za zadanie osłonę zębów, dlatego jeżeli ulegną uszkodzeniu, niewystarczająca ochrona sprawia ból. Inną przyczyną mogą być ubytki próchnicowe lub wcześniej wykorzystywane popularnie amalgamatowe. Amalgamat prawie w ogóle nie izoluje miazgi zęba od działania temperatury, z uwagi na to pacjenci noszący stare plomby mogą poczuć dyskomfort.
Prędki sposób na złagodzenie bólu to używanie past oraz płukanek dla nadwrażliwych zębów. W głównej mierze dzięki temu niweluje się ryzyko pogłębiania się nadwrażliwości. W takim wypadku powinno się skontaktować się z dentystą. W gabinecie stomatologicznym pacjent uzyska fachowe preparaty, które zmniejszają reakcję nerwów oraz przyspieszają domknięcie zębinowych kanalików.
W walce z nadwrażliwością zębów na ciepło i zimno pomoże też ograniczenie kwaśnych napojów i potraw oraz odpowiednia higiena jamy ustnej.